- Działa energetycznie
- Wzmacnia wytrzymałość fizyczną
- Przciwdziała osteoporozie
- Poprawia funkcje seksualne i libido u kobiet i mężczyzn
- Działa korzystnie na gospodarkę hormonalną
- Spowalnia procesy starzenia
- Stymuluje rozwój połączeń między neuronowych, wpływając na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję
Korzeń maca to warzywo korzeniowe, którego właściwości i działanie od wieków doceniają Indianie peruwiańscy. Według nich korzeń maki wykazuje właściwości przeciwosteoporozowe, pomagając w utrzymaniu zdrowych kości, a także łagodzi dokuczliwe objawy menopauzy i miesiączki. Jednak najbardziej słynie z tego, że poprawia sprawność seksualną mężczyzn i kobiet, a także zwiększa płodność.
DIET FOOD Maca to produkt w 100% naturalny oraz organiczny co oznacza, że nie zawiera żadnych dodatków w postaci barwników, wypełniaczy, regulatorów, konserwantów oraz innych niezdrowych substancji.
Maca jest bogata w aminokwasy, składniki odżywcze, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Według badań żywieniowych maca zawiera:
- Węglowodany - Maca jest bogata w wysokiej jakości węglowodany, co w połączeniu z jej alkaloidami i innymi składnikami odżywczymi czynią ją doskonałym wyborem dla osób potrzebujących źródła trwałej energii
- Białko - Maca jest zbudowana z łatwo przyswajalnego białka roślinnego.
- Błonnik - maca zawiera stosunkowo duże ilości celulozy i lignin, które stymulują czynności jelit. Błonnik jest kluczowym elementem do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
- Aminokwasy - zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, w tym te zapewniających funkcje seksualne i płodność.
- Kwasy tłuszczowe - maca zawiera prawie 20 ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowcyh, m. in.: kwas linolowy, kwas palmitynowy, kwas oleinowy.
- Witaminy - bogata w witaminy w grupy B: B1, B2, B3 oraz w kwas askorbinowy (witamina C)
- Minerały - zawiera wiele minerałów niezbędnych do prawidłowego funcjonowania organizmu, m. in.: miedź, cynk, mangan, żelazo, selen, bor.
- Sterole - regularne stosowanie steroli może mieć pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Dodatkowo korzeń maca jest zaliczany do adaptogenów, czyli sybstancji, które wspomagają odporność na stres, stosowane w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości, ale również oceny sytuacji i odporności na stres.
Co zawiera Diet Food Maca?
Skład 100g
Wartość energetyczna 289 kcal
Tłuszcz 0,6 mg
- w tym nasycone 0,1 g
Węglowodany 61,3 g
- w tym cukry 38,2 g
Błonnik 0,5 g
Białko 9,7 g
Sól 0,25 g
Wapń 250 mg
Żelazo 15 mg
Jak stosować Diet Food Maca?
Wymieszaj 1-2 łyżeczki z ulubionym mlekiem, jogurtem lub sokiem, dodaj do płatków, deserów i sałatek.