Izolat czy hydrolizat –poznaj różnice i wybierz odżywkę białkową

Izolat czy hydrolizat –poznaj różnice i wybierz odżywkę białkową

Odżywki białkowe to podstawa suplementacji każdego sportowca, któremu zależy na budowaniu wartościowej masy mięśniowej. Problem w tym, że odżywka odżywce nie jest równa – mimo iż dostarcza proteiny. Co zatem wybrać? Izolat czy hydrolizat?

Białko zawarte w odżywkach, chociaż działa anabolicznie i zapobiega katabolizmowi, tak naprawdę różni się stopniem wchłaniania, wartością biologiczną oraz innymi parametrami. To sprawia, że jedna odżywka działa lepiej niż inna, przynosząc zadowalające rezultaty w znacznie krótszym czasie. Dlatego, chcąc uzyskać bardziej wartościową muskulaturę, trzeba zwrócić uwagę na rodzaj odżywki.

Izolat białka serwatkowego – najważniejsze informacje

Izolat białka serwatkowego (WPI) to odżywka zawierająca proteiny pochodzenia mlecznego. Coraz częściej powstaje w procesie CFM, a więc mikrofiltracji przepływu krzyżowego. Dzięki temu denaturacja aktywnych biokompontentów nie zachodzi.

Izolat białka serwatkowego zawiera ok.:

  • 80-95% białka
  • 1-3% tłuszczu
  • 0-3% laktozy (cukru mlecznego).

Zaletą WPI jest szybsze wchłanianie, a co za tym idzie – lepsze przyswajanie aminokwasów, które pojawiają się w krwioobiegu dość szybko. Dlatego świetnie sprawdzi się w okresie przedtreningowym i potreningowym.

Hydrolizat białka serwatkowego – najważniejsze informacje

Hydrolizat białka serwatkowego (WPH) to odżywka, która wyróżnia się bardzo dobrymi parametrami – zarówno w kontekście jakości, jak i profilu aminokwasów. Charakteryzuje się znikomą ilością węglowodanów i tłuszczów oraz wysoką zawartością protein – nawet do 100%.

Z uwagi na bardzo szybkie trawienie (20-30 minut), hydrolizat jest szczególnie polecany sportowcom na diecie ketogenicznej oraz osobom mającymi problemy z trawieniem.

Jakie odżywki białkowe wybrać?

Tak naprawdę wybór należy wyłącznie do ciebie. Warto zatem dokonać analizy swoich potrzeb oraz poznać wady i zalety poszczególnych rozwiązań.

Izolat białka serwatkowego:

  • zapewnia bardzo dobre efekty anaboliczne
  • charakteryzuje się wysoką wchłanialnością
  • dostarcza sporą ilość białka
  • ma doskonały profil aminokwasów.

Ale z drugiej strony – sporo kosztuje, często z uwagi na obecność dodatkowych substancji.

Hydrolizat białka serwatkowego:

  • dostarcza bardzo wysoką zawartość protein
  • działa silnie anabolicznie
  • bardzo dobrze się rozpuszcza
  • świetnie sprawdza się w przypadku osób z nietolerancją laktozy
  • przyspiesza regenerację w znacznie większym stopniu niż WPI.

Niestety preparat ma wysoką cenę, aczkolwiek znajduje ona uzasadnienie w jakość suplementu. Ponadto hydrolizat nie może być stosowany jako zamiennik posiłku, gdyż szybko się trawi.

Zastanawiasz się, jaką odżywkę białkową wybrać? Zamów i przekonaj się o ich działaniu.

Izolat czy hydrolizat –poznaj różnice i wybierz odżywkę białkową 5.00/5 (100.00%) 7 głos[ów]

Udostępnij