
Czy CLA pomaga zwalczyć nadmiar kilogramów?
Tłuszcz, który odchudza? Pewnie nie dowierzasz i w ekran wpatrujesz się z politowaniem… Twoja reakcja jest typowa, ponieważ jak to możliwe, by jakikolwiek tłuszcz był w stanie uporać się z nadmiarem kilogramów. W końcu po to stosuje się diety niskotłuszczowe, aby zgubić tkankę tłuszczową. Niby tak, ale… nie w przypadku CLA.
Sprzężony kwas linolowy udowadnia, że tłuszcz tłuszczowi nie jest równy. Należąc do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych nie ma nic wspólnego z tłuszczem nasyconym czy tłuszczem trans, który znaleźć można w smażonych potrawach, słodyczach i innych tuczących przekąskach. Bliżej mu raczej do kwasów omega-3 i omega-6, ponieważ wykazuje wiele zdrowotnych właściwości. Działa antynowotworowo, podnosi odporność organizmu, walczy z reakcjami alergicznymi. Posiada też jedno, istotne z punktu widzenia sportowców, działanie – wspomaga proces odchudzania.
Odchudzające właściwości CLA potwierdzone naukowo
Naukowcy zgłębili temat odchudzającego działania sprzężonego kwasu linolowego, by sprawdzić czy faktycznie podkręca metabolizm oraz przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej.
- Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Saskatchewan w Kanadzie wykazały: 50% przyrost siły oraz 2% przyrost suchej masy mięśniowej jako efekt połączenia suplementacji CLA z białkiem i kreatyną.
- Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Wisconsin w USA potwierdzają 5% utratę masy ciała u dzieci z otyłością, które przyjmowały sprzężony kwas linolowy przez okres 7 miesięcy (wyniki porównywane z placebo).
Chcąc wspomóc odchudzanie za pomocą suplementacji CLA, warto sięgnąć po preparaty zawierające 80-procentowy kwas linolowy. Tylko taki wykazuje działanie przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej.
CLA – by schudnąć i utrzymać szczupłą sylwetkę
Sprzężony kwas linolowy to dobre rozwiązanie w fazie budowania suchej masy mięśniowej. Proces ten przebiega dość powoli, więc nie uda się osiągnąć efektów w krótkim czasie. Jednak zaletą takiej opcji jest trwałość rezultatów oraz brak uzależnienia organizmu. Zaprzestanie suplementacji nie powoduje zaniku efektów. Ponadto organizm nie staje się mniej wrażliwy na CLA nawet w przypadku kuracji trwającej miesiącami.
Dzieje się tak dlatego, że sprzężony kwas linolowy z jednej strony posiada zdolność do rozbijania tłuszczu zapasowego, a z drugiej strony – do redukcji komórek tłuszczowych. Dzięki temu organizm nie gromadzi takich ilości tłuszczu jak wcześniej, więc utrzymanie szczupłej sylwetki jest dużo łatwiejsze.
Suplementacja CLA bez „efektów z odstawienia”
CLA nie jest może superspalaczem tłuszczu. Nie ma co ukrywać, istnieją dużo silniejsze fat-burnery (ich lista tutaj: https://www.megapower.pl/reduktory-tluszczu-c-39.html) pozwalające osiągnąć dużo bardziej satysfakcjonujące rezultaty w krótszym czasie. W wielu przypadkach jednak to sprzężony kwas linolowy sprawdzi się znacznie lepiej.
- Nie wszyscy tolerują bardzo silne składniki hardcore’owych fat-burnerów.
- CLA pozostaje bez negatywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy czy nerwowy.
- Przy CLA brak tzw. efektów z odstawienia po zaprzestaniu stosowania – dzięki temu rezultaty utrzymują się znacznie dłużej niż w przypadku innych spalaczy tłuszczu.
Źródła CLA: suplementy czy żywność?
Przeciwnicy suplementów diety, jako wartościowe źródło sprzężonego kwasu linolowego wskażą z pewnością produkty spożywcze. Będą tłumaczyć to faktem lepszego i szybszego wchłaniania kwasu linolowego z żywności. Niby słusznie, ale …
Problem polega na tym, że sprzężony kwas linolowy w produktach spożywczych występuje w bardzo niewielkiej ilości. Można znaleźć go m.in. w mięsie, olejach roślinnych czy mleku. Z tym, że porcja jest bardzo minimalna: 450 mg CLA przypada na 100 g tłuszczu. By móc dostarczyć aż 1600 mg tego kwasu (tyle, ile zawiera jedna kapsułka np. Hi Tec CLA Xtreme), trzeba spożyć 355 g tłuszczu. Jak więc ma się to do diety niskotłuszczowej?!
Dlatego w przypadku CLA znacznie lepszym rozwiązaniem są suplementy. Sprzężony kwas linolowy zawierają preparaty oznaczone jako reduktory tłuszczu.